• Alltid 30 Dagars öppet köp och fria returer
  • Snabba leveranser från vårt lager
  • Every day is... Gameday!

Ett magiskt och klassiskt ögonblick för Salming

Att kanadensarna skulle kunna ta en europe till sitt hjärta kändes inte troligt, men allt detta var innan Kiruna-sonen drog på sig Torontos klassiska tröja 1973. Kanadensarna älskade och respekterade den blyge svensken.

Kärlekssagan med Toronto-fansen började redan i Salmings debut när han kastade sig på isen och täckte skott. Då var det tio sekunder kvar och Maple Leafs ledde med 7-4 mot Buffalo Sabres. Det var precis en sådan spelartyp som Toronto behövde enligt Jim Produfoot, krönikör på Toronto Star. En inställning att alltid ge allt och aldrig ge upp. Oavsett.

Tre år senare spelades den första upplagan av Canada Cup och Sverige skulle möta USA i premiären. Matchen spelades i klassiska Maple Leafs Garden, fylld till bredden med hockeytokiga kanadensare.

Det är nu det utspelar sig. Det där klassiska ögonblicket som har etsat sig fast på näthinnan hos alla som älskar sport och många utöver den idrottstokiga kretsen har också sett eller hört talas om detta..

» När dom inte slutade någon gång så blir man... Det här är ju pinsamt. »

Publiken hade initialt buat åt den amerikanska nationalsången, därefter suttit tysta under den svenska och därefter bjöd på ett oförglömligt minne i hockeyhistorien. Det var fem minuter som vände upp och ner på hockeybegreppen när publiken i Maple Leafs Garden ställde sig upp och gav Salming en stående ovation. Ett ögonblick som för första gången höjde en svensk spelare till absolut stjärnstatus i NHL.

För att verkligen få gåshud så rekommenderar vi att du ser på klippet nedan. Du har förmodligen sett det både en och två gånger tidigare, men såna här klipp kan man inte se för mycket av. Detta är ett utdrag från serien "I huvudet på Gunde Svan".

Salming var förste europe att nå 1000 NHL-matcher. 16 NHL-säsonger och 1099 matcher blev det för “BJ” i Torontos blå tröja med lönnlövet på bröstet innan “The King” avslutade sitt NHL-äventyr med en säsong i Detroit Red Wings. Totalt 1148 matcher i världens bästa hockeyliga innan Börje valde att flytta hem till Sverige igen och avsluta sin karriär i AIK.

1996 blev Salming som förste svensk invald i Hockey Hall of Fame och tio år senare hissades tröja nummer 21 upp i taket på Air Canada Center. Att sedan Salming hamnade på Torontos Legend Row utanför Air Canada Center kom inte som någon större överraskning för oss hockeyälskare.

Hur gick det då för Sverige i Canada Cup detta år? Sverige slutade på en fjärde plats och förlorade sin sista match mot Tjeckoslovakien med 2-1. Vem som gjorde Sveriges mål? Börje Salming gjorde båda. Dessutom kom han med i All Star Team för turneringen.

Hos oss på Gameday kan du hitta massor av NHL-souvenirer och där ingår förstås mössa, keps, matchtröja och mycket annat för Toronto Maple Leafs.